איך עובד עולם סיטונאות המזון
התחום של סיטונאות מזון הוא תחום שמשפיע לכולנו על הצלחת והוא חלק משמעותי מהתעשייה העולמית של מזון. סיטונאי מזון או ספקי מזון הם החוט המקשר בין יצרני מזון לבין מסעדות, בתי מלון, קמעונאים ומוסדות שונים. הם המתווך שמפיץ את המזון לעסקים שצורכים אותו. תחום סיטונאות המזון כולל בתוכו מגוון סוגי מזונות כמו פירות וירקות, בשר ודגים, מוצרי חלב, מוצרים יבשים ושימורים ועוד. בדרך כלל, סיטונאים הם אלו שרוכשים את המוצר ישירות ממי שמייצר אותו ולאחר מכן מוכרים אותו בכמויות גדולות. כך הם יכולים לספק לעסקים מוצרים זולים יותר ולחסוך התעסקויות מול כל יצרן ויצרן בנפרד. סיטונאי מזון יתמקדו ברוב המקרים בעסקים שצורכים מזון בכמויות גדולות כמו מלונות, מוסדות ציבוריים וכמובן מסעדות ובתי קפה. מדובר בתחום דינמי שתלוי הרבה בלוגיסטיקה. במאמר זה נפרט על השלבים של סיטונאות מזון, מה התפקיד של ספקי מזון למסעדות ואיך הם משפיעים על תפקוד המסעדה וגם סוגי מזון שונים שמספקים בסיטונאות.
מה השלבים בסיטונאות מזון?
התחום של סיטונאות מזון כולל בתוכו מספר שלבים, החל משלב הייצור או היבוא ועד לאספקה:
- שלב הייצור / יבוא – בשלב זה המזון מיוצר על ידי ספק או מיובא לישראל. לדוגמה, ירקות ופירות גדלים בשטחי חקלאות או מיובאים לארץ, גם מוצרי חלב יכולים להיות מיוצרים בישראל או מחוצה לה. הסיטונאים מעורבים כבר בשלב זה בניהול של הלוגיסטיקה של קבלת המוצרים, בין אם מחו"ל ובין אם בתוך ישראל.
- שלב הרכישה – בשלב הזה הסיטונאים מתחילים ברכישת המוצרים מהיצרנים או היבואנים הגדולים. לרוב, הם עושים זאת במחיר נמוך משמעותית מהמחיר הקמנואי הרגיל. כאשר המוצרים מגיעים למחסן של הסיטונאי, הוא יכול להתחיל בתהליך ההפצה בו הוא מעביר את המוצרים למסעדות, מלונות וכן הלאה. שלב זה דורש מעורבות לוגיסטית גדולה.
- שלב ההפצה – את המוצרים שהסיטונאים רכשו הם מפיצים ללקוחות שלהם – רשתות מזון, חנויות, מסעדות וכן הלאה. בכל השלבים ישנו דגש משמעותי כאשר מדובר על מזון, המזון צריך להיות מאוחסן בתנאים מתאימים לו, כמו קירור למוצרי חלב או הקפאה למוצרים קפואים.
ספקי מזון למססעדות – מה תפקידם ואיך הם משפיעים על התפקוד של המסעדה?
ספקי מזון למסעדות הם גורם משמעותי בהתנהלות השוטפת של כל מקום שמייצר ומוכר מזון. האם אלו שצריכים לספק את חומרי הגלם כדי שהטבחים והשפים יוכלו לייצר מהם מנות. חוסרים באספקת מזון או אספקה של מזון לא תקין עלולים לפגוע ישירות בתפריט ובסועדים
לכן לספקי מזון למסעדות יש מספר תפקידים עיקריים:
- אספקה שוטפת – אספקה באופן רציף של מוצרי מזון איכותיים וטריים שנדרשים במסעדה.
- התאמה לתפריט – לכל מסעדה יש צרכים אחרים, מסעדות תימניות יכולות להזמין חילבה ומסעדה אסייתית תזמין סויה. ספק המזון צריך לתת מענה לכל צרכי המטבח במסעדה.
- תמיכה – תמיכה נדרשת בכל שלבי התפעול של שרשרת אספקת המזון. החל מההזמנה של המזון, מענה מהיר לתקלות, הובלת המזון בתנאים מתאימים ועוד.
איזה מזון מספקים ספקי מזון למסעדות?
ספקי מזון למסעדות מספקים מגוון גדול של מוצרים לשימוש יומיומי במסעדות, בתי קפה, מלונות וכן הלאה. הנה כמה דוגמאות:
- פירות וירקות טריים או קפואים – ספקי מזון יכולים לספק מוצרי גלם טריים בתחום הירקות והפירות וגם קפואים במקרה הצורך. ישנם ספקים שמתמחים בירקות ופירות אורגניים או אקזוטיים.
- בשר, עוף ודגים – ספקי מזון צריכים לספק גם מגוון גדול של מוצרי בשר, עוף, דגים ופירות ים. במקרים אלו יש דגש משמעותי יותר על טריות ושמירה על תנאי הקירור כל להבטיח את איכות המוצרים.
- ביצים ומוצרי חלב – אלו מוצרים שפעמים רבות הם הבסיס בתפריט ביניהם תוכלו למצוא מגוון של גבינות, חלב, ביצים, יוגורט ועוד.
- מוצרים יבשים – ספקי מזון מספקים גם מגוון גדול של מוצרים יבשים כמו קטניות, אורז, קמח וכן הלאה וגם מוצרים מעובדים כמו רטבים, פסטות ושימורים.
- מזון קפוא – מסעדות מסויימות צריכות לעשות שימוש בחומרי גלם קפואים כמו בצקים, מאפים, ירקות שאינם בעונה וכן הלאה.
- משקאות – תחום המשקאות כולל בתוכו משקאות קלים, בירות, יין וכן הלאה.